Jak poradzić sobie z efektem jojo po diecie ketogenicznej

Rodzaje alkoholu, który możesz pić na diecie ketogenicznej

Prawdopodobnie słyszałeś o “efekcie jojo” podczas stosowania diety ketogenicznej. Ten efekt jo-jo występuje, gdy poziom cukru we krwi wzrasta i spada. Może on również prowadzić do takich schorzeń jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy. Na szczęście istnieją sposoby, aby poradzić sobie z efektem jo-jo i uniknąć tego negatywnego efektu ubocznego.

Diety low-carb powodują efekt jo-jo

Dieta ketogeniczna nie jest dietą wysokowęglowodanową. Zamiast tego zmusza organizm do wykorzystywania tłuszczu jako energii, a nie węglowodanów. Pomaga to w skutecznym trzymaniu się diety, ponieważ nisko-węglowodanowy charakter diety prowadzi do stałego niskiego poziomu cukru we krwi. Ponadto dieta ketogeniczna zmniejsza uczucie głodu, które jest częstą przyczyną stosowania diety jo-jo.

Dieta jo-jo jest spowodowana brakiem równowagi między dobrymi i złymi bakteriami w Twoim organizmie. W rzeczywistości badania wykazały, że krótkotrwałe ograniczenie jedzenia może obniżyć poziom żelaza u kobiet. Ponadto możesz czuć się słaba, zmęczona, nie możesz się skoncentrować, a twoje bicie serca może być szybsze niż zwykle. Przewlekłe stosowanie diety jo-jo może mieć również negatywny wpływ na Twoje zdrowie.

Jednak korzyści płynące z diety ketogenicznej są liczne. Oprócz szybkiej redukcji masy ciała, obniża ona również ryzyko rozwoju czynników ryzyka chorób układu krążenia, takich jak otyłość i cukrzyca typu 2. Niestety, większość osób odzyskuje wagę po zaprzestaniu stosowania diety. Ponadto jo-jo dieting jest niebezpiecznym nawykiem. Dieta jo-jo zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 40 procent.

Kolejną wadą diety ketogenicznej jest to, że podnosi ona poziom cholesterolu. Powinieneś omówić to z lekarzem przed rozpoczęciem diety low-carb, zwłaszcza jeśli masz rodzinną historię chorób serca lub historię chorób układu krążenia. Ponieważ keto ma wysoką zawartość tłuszczu, naraża również na stres Twoje nerki i wątrobę, więc nie jest to dobry wybór dla osób z problemami z wątrobą lub nerkami.

Kolejną wadą diet low-carb jest to, że ograniczają spożycie pokarmów bogatych w błonnik. Prowadzi to do zwiększonego ryzyka zaparć i niedoborów mikroelementów. Osoby z cukrzycą powinny unikać pokarmów o wysokiej zawartości cukru. Zamiast tego skup się na rodzaju spożywanych węglowodanów i wybieraj te o wolnym tempie trawienia.

Sprawdź:  Jak rozpocząć ustalanie diety ketogenicznej u osoby dorosłej

Kolejną wadą diety ketogenicznej jest brak błonnika. Diety low-carb powodują grypę keto, ponieważ organizm nie jest w stanie wykorzystać glukozy. Kiedy tak się dzieje, mózg musi się przestawić na używanie ketonów jako energii zamiast glukozy. W rzeczywistości mózg nie jest w stanie spalić tłuszczu bez glukozy, co czyni go podatnym na diety typu jo-jo.

Diety low-carb powodują skoki cukru we krwi

U ludzi insulinooporność jest wynikiem upośledzonej tolerancji glukozy. Objaw ten jest powszechnie obserwowany przy stosowaniu diety low-carb, ale może również wystąpić u osób stosujących dietę ketogeniczną. Problem z tym stanem polega na tym, że usunięcie glukozy z diety wydaje się prostym rozwiązaniem. Jednak dieta ta rozwiązuje tylko jedną część problemu – insulinooporność.

Chociaż diety low-carb powodują skoki cukru we krwi, są one tymczasowe. Nie powodują cukrzycy typu 2 ani hiperglikemii. Mogą one faktycznie odwrócić insulinooporność poprzez przejście z powrotem na dietę wysokowęglowodanową. Jednak dodanie węglowodanów z powrotem do diety wysokotłuszczowej może mieć szkodliwe konsekwencje. Stąd osoby na diecie ketogenicznej powinny spożywać tylko odpowiednią ilość węglowodanów, aby zapewnić najlepsze rezultaty.

Zaleca się przestrzeganie planu żywieniowego podczas przechodzenia z diety low-carb. Wprowadzając węglowodany z powrotem do diety, staraj się zwiększać je powoli i stopniowo. W ten sposób nie wprowadzisz zbyt dużej ilości cukru na raz. Dodawanie ich z powrotem stopniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia niekorzystnych skutków ubocznych. Warto więc przestrzegać planu, aby uniknąć skoków cukru we krwi po diecie ketogenicznej.

Niektórzy diabetycy doświadczają hipoglikemii po zastosowaniu diety low-carb. Chociaż mogą oni doświadczyć skoków niskiego poziomu cukru we krwi, są mniej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2. Dieta ta w mniejszym stopniu powoduje również skutki insulinooporności. Skupienie diety na pokarmach o niskiej zawartości węglowodanów może być kluczem do kontrolowania cukrzycy. Kiedy dowiesz się więcej o ketozie i jak nią zarządzać, być może będziesz chciał spróbować.

Dieta niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i poprawić liczby pacjentów z zespołem metabolicznym. Obejmują one otyłość brzuszną, wysoki poziom cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów i podwyższony poziom cukru we krwi na czczo. Pomimo wysokiego ryzyka, diety low-carb mogą być skutecznym sposobem zarządzania cukrzycą typu 2 i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Jeśli jest stosowana prawidłowo, może nawet pomóc w utracie wagi.

Sprawdź:  Okno żywieniowe w diecie ketogenicznej

Diety low-carb powodują niedoczynność tarczycy

Chociaż niektórzy eksperci twierdzą, że diety low-carb mogą powodować niedoczynność tarczycy, nie ma dowodów na to, że taka dieta rzeczywiście może wywołać wystąpienie tego schorzenia. Diety te jednak obniżają poziom niektórych hormonów, co nie zawsze świadczy o problemach z tarczycą. W rzeczywistości, dieta low-carb może faktycznie korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie poprzez obniżenie poziomu insuliny i poprawę wrażliwości na insulinę. W rezultacie będziesz potrzebować mniej tego hormonu, aby utrzymać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Chociaż diety low-carb zostały powiązane z wieloma negatywnymi skutkami, jednym z nich jest zmęczenie nadnerczy. Choroby tarczycy są często związane ze źle zarządzanymi hormonami i stresem. Brak węglowodanów naraża organizm na stres i wyczerpanie, co może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Brak węglowodanów zakłóca homeostazę i uzdrawianie nadnerczy, a to powoduje zmęczenie nadnerczy. Dlatego zaleca się, aby osoby z chorobami tarczycy unikały diet typu low-carb.

W badaniu z udziałem dziewięciu szczupłych mężczyzn stwierdzono, że ograniczenie węglowodanów nie miało wpływu na poziom T3. Jednak dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów zwiększała poziom wolnej T4, jednocześnie zwiększając rT3. Nie było wpływu na TSH, tempo metabolizmu ani wydalanie azotu na żadnej z tych diet. Dieta low-carb powoduje również marnotrawstwo białka, efekt, który wydaje się być niezależny od spadku stężenia T3 w osoczu.

W innym badaniu stwierdzono, że diety low-carb mogą być związane z niedoczynnością tarczycy. Diety low-carb są również związane z obniżonym poziomem insuliny, która jest niezbędna do przekształcenia hormonu T4 w T3 w tarczycy. Jak pewnie zauważyłaś, dieta low-carb może negatywnie wpływać na funkcjonowanie Twojej tarczycy. Jest to częsty efekt uboczny diet low-carb.

Diety low-carb powodują cukrzycę

W dietach low-carb węglowodany są ograniczone do określonej ilości. Węglowodany, które spożywamy, są pogrupowane w dwie kategorie, proste naturalne i rafinowane. Proste węglowodany naturalne to rodzaj węglowodanów występujących w pełnych ziarnach i fasoli. Są one uważane za zdrowe źródła błonnika i białka. Węglowodany rafinowane są dodawane do żywności, która nie ma wartości odżywczych ani nie dostarcza błonnika. Proste węglowodany rafinowane to cukier stołowy i inne przetworzone pokarmy. Złożone węglowodany naturalne to pokarmy, które zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Zawierają również znaczną ilość białka.

Sprawdź:  Czy można jeść słodycze na diecie ketogenicznej?

Dieta wysokowęglowodanowa może powodować trend podwójnej strzałki na CGM (system ciągłego monitorowania glukozy). Jest to niebezpieczny trend, kiedy ilość glukozy we krwi wzrasta i spada szybciej niż w normalnym tempie. Taki trend może spowodować spadek -100 mg/dl w ciągu zaledwie 25 minut. Diety low-carb rzadko powodują zmiany większe niż jeden mg/dl na minutę.

Wielu ekspertów ds. żywienia uważa jednak, że diety niskowęglowodanowe nie są trwałe w dłuższej perspektywie. Według dr Richarda K. Bernsteina, znanego zwolennika diet low-carb, utrzymuje on prawidłowe stężenie glukozy i lipidów we krwi i nigdy nie miał żadnych powikłań związanych z cukrzycą. Jak więc dieta low-carb wpływa na diabetyka? Cóż, to zależy.

Oprócz niższej zawartości węglowodanów, diety low-carb zawierają również zdrowe tłuszcze i białka. Zawierają zdrowe ilości błonnika. Te składniki odżywcze mogą pomóc organizmowi zwalczać różne choroby. Ponadto, dieta low-carb może zwiększyć Twoją odporność. Niezależnie od tego, czy masz cukrzycę typu 1 czy typu II, istnieje wiele zdrowych przepisów low-carb, które możesz wypróbować. Dostarczają one niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie zapobiegając cukrzycy.

Kolejną wadą diet low-carb jest ryzyko odwodnienia i zaburzeń równowagi elektrolitowej. Dzieje się tak, ponieważ węglowodany są przechowywane w organizmie razem z wodą. Ponieważ diety low-carb zmniejszają produkcję insuliny, obniżają poziom sodu i wody. Diety low-carb zwiększają również ryzyko odwodnienia i zaburzeń równowagi elektrolitowej. Jeśli masz wysoki poziom cukru we krwi, możesz mieć problem z przystosowaniem się do diety low-carb.

Podobne tematy

Total
1
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane