Jaki jest właściwy poziom cukru we krwi na diecie ketogenicznej?

Jaki jest właściwy poziom cukru we krwi na diecie ketogenicznej?

Ogólnie rzecz biorąc, im niższy skok cukru we krwi, tym lepiej. W godzinę po jedzeniu, poziom cukru we krwi powinien być niższy niż 30 mg/dl powyżej poziomu wyjściowego. Skok powyżej 115 mg/dl jest zbyt wysoki. Przy stężeniu 4,7 mmol/l, poziom cukru we krwi wynosi 85 mg/dl. Trzy godziny po jedzeniu poziom cukru we krwi powinien być zbliżony do poziomu wyjściowego. To dobrze, ponieważ oznacza to, że insulina działa i organizm spala tłuszcz.

Dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa

Dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą typu 2 oraz osób, które chcą schudnąć lub utrzymać zdrową wagę. Wykazano, że diety niskowęglowodanowe pomagają zarządzać poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą. Chociaż węglowodany są niezbędne dla organizmu, to również zwiększają poziom cukru we krwi. W związku z tym ważne jest, aby monitorować poziom cukru we krwi przed i po jedzeniu, ponieważ wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić nerwy. ADA zaleca stosowanie diety low-carb, która zawiera różnorodne zdrowe tłuszcze i węglowodany bogate w składniki odżywcze.

Poza ograniczeniem węglowodanów, diety low-carb ograniczają również owoce, które są dobrym zamiennikiem dla przetworzonej żywności. Menu low-carb powinno również zawierać różnorodne zdrowe tłuszcze i nieskrobiowe warzywa, a liczba węglowodanów na posiłek powinna wynosić około 15 gramów. Mniejsze rozmiary porcji to kolejny klucz do utrzymania poziomu cukru we krwi pod kontrolą. I nie martw się, jeśli jesz pokarmy o wysokiej zawartości węglowodanów, nie przesadzaj z ich ilością!

Obniża poziom insuliny

Ostatnie badania potwierdziły, że niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna obniża poziom insuliny u osób zdrowych i z nadwagą. Diety te zawierają umiarkowaną ilość tłuszczów nasyconych i niską ilość węglowodanów. Wśród innych korzyści, dieta może pomóc w zapobieganiu cukrzycy i poprawić insulinooporność. Aby dowiedzieć się więcej, sprawdź darmowe przewodniki poniżej. Oto kilka faktów, które warto znać na temat diety ketogenicznej. Będziesz chciał zacząć od edukacji na temat korzyści płynących z tej diety.

Sprawdź:  Jak opracować wegańską dietę ketogeniczną - podpowiadamy

Jednym z najczęstszych powodów, dla których dieta low-carb obniża poziom insuliny, jest to, że zwiększa metabolizm tłuszczu podczas ćwiczeń. Zmniejsza to masę ciała i zmniejsza powysiłkowe uszkodzenia mięśni. Inną korzyścią z diety low-carb jest to, że poprawia ona wyniki sportowe. Jeśli jesteś sportowcem wytrzymałościowym i martwisz się o podwyższony poziom glukozy, dieta ketogeniczna może być dla Ciebie odpowiednia.

Tymczasowa fizjologiczna insulinooporność

Wykazano, że tymczasowa fizjologiczna insulinooporność na diecie ketogenicznej może wynikać z diety low-carb, która dostarcza tylko ułamek kalorii. Fizjologiczna insulinooporność jest naturalną odpowiedzią na niski poziom glukozy we krwi, ale organizm potrzebuje porcji glukozy do prawidłowego funkcjonowania. Kiedy poziom glukozy we krwi spada do krytycznego poziomu, mięśnie nie są w stanie prawidłowo wchłonąć glukozy, co powoduje przejściową fizjologiczną insulinooporność.

W badaniu wykorzystano indeks glukozowo-ketonowy do pomiaru ogólnej ketozy i jej związku ze skutecznością leczenia raka. GKI to stosunek znormalizowanej pod względem masy cząsteczkowej glukozy w surowicy do BHB w surowicy, a niższy GKI wskazuje na większą ketozę. Możliwe jest również przewidzenie czasu potrzebnego do keto-adaptacji na podstawie obniżonej wartości GKI.

Optymalny poziom cukru we krwi

Idealnie, poziom glukozy we krwi powinien pozostawać w wąskim zakresie 70-85 mg/dl, czyli 3,9-4,7 mmol/l, przez trzy do czterech godzin po posiłku. Im większy skok, tym większe ryzyko hipoglikemii. Możesz łatwo sprawdzić poziom glukozy we krwi za pomocą glukometru i pasków testowych do glukozy. Monitorując poziom glukozy we krwi, można określić, które produkty spożywcze powodują skok poziomu cukru we krwi.

Optymalny poziom cukru we krwi na diecie ketogenicznej wynosi zazwyczaj około 80 do 130 mg/dl, czyli 4,44 do 7,2 mmol/l. Należy dążyć do osiągnięcia poziomu cukru we krwi poniżej 10 mmol/l dwie godziny po posiłku. W miarę postępów w stosowaniu diety ketogenicznej poziom cukru we krwi będzie się naturalnie obniżał i nie będziesz już potrzebować insuliny do regulowania poziomu glukozy we krwi.

Sprawdź:  Rola glukometru w diecie ketogenicznej

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane