Rodzaje mąk, które można stosować na diecie ketogenicznej

Czym można zastąpić chleb na diecie ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna nie ogranicza się do chleba. Jest wiele różnych mąk, których można używać. Różne rodzaje nasion również mogą być używane. Mączka z siemienia lnianego i mąka migdałowa są tego przykładami. Mączka z nasion słonecznika jest również opcją. To wszystko są świetne wybory. Mają niski indeks glikemiczny i są niskie w węglowodanach. Można je zbilansować z innymi wysokotłuszczowymi składnikami dla zrównoważonego posiłku.

mąka psyllium

Łuska psyllium jest powszechnym włóknem pokarmowym, które pochodzi z łuski rośliny Plantago ovata. Ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę trawienia i utratę wagi. Ponieważ naśladuje teksturę i smak glutenu, może być stosowany w pieczeniu, aby zastąpić gluten. Ten błonnik jest również bezglutenowy, bez orzechów i przyjazny dla keto, co czyni go idealnym substytutem glutenu.

Psyllium husk jest używany w gotowaniu i pieczeniu, a także można go znaleźć w postaci proszku. Jej długi okres przydatności do spożycia oznacza, że jest świetna do regularnego stosowania. Mąka psyllium może być stosowana w różnych przepisach, od wytrawnych przekąsek do dekadenckich deserów. Jest bezpieczny dla osób stosujących dietę keto i stwierdzono, że obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Psyllium jest również bogaty w błonnik i węglowodany, co czyni go wszechstronnym składnikiem dla keto-friendly gotowania.

Psyllium jest również dobre dla serca. Działa poprzez wiązanie się z cholesterolem w wątrobie i wypychanie go z organizmu. Może również obniżyć ciśnienie krwi, co jest ważnym aspektem zdrowia serca. Ponadto, psyllium jest prebiotykiem, co oznacza, że karmi zdrowe bakterie w przewodzie pokarmowym. Sprzyja również utracie wagi. Chociaż nie ma na to bezpośrednich dowodów, rozpuszczalny błonnik znajdujący się w psyllium może pomóc kontrolować poziom cholesterolu w organizmie.

Łatwo jest zrobić makaron z łusek psyllium. Mają tylko dwa gramy węglowodanów netto na porcję i są jednym z najprostszych przepisów Keto. Wszystko czego potrzebujesz to cztery podstawowe składniki i robot kuchenny. Więc jeśli szukasz szybkiego sposobu na uzyskanie węglowodanów w diecie bez narażania zdrowia, spróbuj klusek Psyllium husk.

Mączka z siemienia lnianego

Jeśli rozważasz rozpoczęcie diety ketogenicznej, powinieneś dodać siemię lniane do swojego codziennego menu. Nasiona te zawierają tonę składników odżywczych i są szczególnie wysokie w kwasy tłuszczowe Omega 3, które są niezbędne dla zdrowia układu krążenia. Kwasy tłuszczowe Omega 3 są dobre dla mózgu i serca, podczas gdy tłuszcze Omega 6 są związane z zapaleniem. Siemię lniane ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do hamowania apetytu.

Sprawdź:  Jak przygotować pizzę ketogeniczną - poradnik

Mielone siemię lniane ma niską zawartość węglowodanów netto, a także wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jego wysoka zawartość błonnika czyni go idealnym dodatkiem do żywności przyjaznej keto. Poprawia trawienie i ma niską zawartość węglowodanów netto. Tylko jedna łyżka stołowa siemienia lnianego zawiera 37 kalorii, 0,1g węglowodanów netto i trzy gramy tłuszczu. Zawiera również 1,3g białka.

Aby upiec chleb z mączki lnianej, możesz użyć patelni do bochenków lub muffinek. Patelnia bochenek 8×4 cale jest dobrym wyborem, ponieważ nie będziesz musiał dzielić ciasta. Pojedyncza warstwa chleba z mączki lnianej będzie przechowywana w lodówce przez dwa do trzech miesięcy. Jeśli nie lubisz piec chleba, możesz również zrobić przepis na low-carb cornbread. Możesz również spróbować chleba fathead, który jest bochenkiem na bazie sera. Dobry jest również chleb z mąki kokosowej. Chleb ze skórek wieprzowych może być używany jako skórka do pizzy.

Mielone siemię lniane ma niską zawartość węglowodanów netto. Zawiera zdrowe tłuszcze i jest minimalnie przetworzone, więc nie przyczyni się do spożycia węglowodanów netto. Pamiętaj tylko, aby ograniczyć siemię lniane do 20-30g dziennie. Zmielone siemię lniane będzie łatwiejsze do strawienia niż całe nasiona lnu, więc kup zmielony typ i zmiel go samodzielnie. Mielone nasiona lnu są lepsze dla Twojego zdrowia i diety ketogenicznej.

Mąka migdałowa

Jeśli stosujesz dietę ketogeniczną, to prawdopodobnie słyszałeś o mące migdałowej. Ale czym dokładnie jest mąka migdałowa? Mąka ta jest naturalnie bezglutenowa i bezzbożowa, jak również ma wysoką zawartość białka i niską zawartość węglowodanów. Migdały są szczególnie wysokie w witaminę E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za choroby takie jak rak i choroby serca. Chociaż mąka migdałowa jest wysokokaloryczna, zawiera zdrowe tłuszcze, które nie podnoszą poziomu insuliny. Jest również bogata w minerały i witaminy, i jest uważana za ziarno low-carb. Ponadto może chronić organizm przed chorobami układu krążenia.

Mąkę migdałową można zastąpić mąką pszenną w przepisach na wypieki przyjazne keto. Aby użyć mąki migdałowej, wystarczy wymieszać filiżankę zblanszowanej mąki migdałowej z jedną filiżanką niezblanszowanej mąki migdałowej. Aby użyć mąki migdałowej w miejsce mąki pszennej, można postępować zgodnie z tym samym przepisem na pieczenie, jak w przypadku mąki pszennej. Mąka migdałowa i mąka pszenna mają podobne wartości odżywcze, a jedyną prawdziwą różnicą jest ich wygląd. Jeśli nie jesteś uczulony na jedną lub drugą, zaleca się wypróbowanie obu typów przed podjęciem decyzji, która jest dla Ciebie odpowiednia.

Sprawdź:  Zakwaszenie organizmu i kwasica ketonowa

Kolejną zaletą mąki migdałowej w porównaniu z mąką pszenną jest to, że jest ona nisko-węglowodanowa i wysokotłuszczowa. Ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu, może być konieczne dodanie większej ilości jajek i proszku do pieczenia do przepisów, jeśli używasz mąki migdałowej. Mąka migdałowa jest również dobra do pieczenia, ponieważ dodaje lekko słodki smak do wypieków. Ponieważ jest bezglutenowa, jest to świetna opcja dla wypieków low-carb.

Mąka z nasion słonecznika

Używana jako zamiennik mąki uniwersalnej, mączka z nasion słonecznika może być korzystna dla osób stosujących dietę ketogeniczną. Ta mąka jest stosunkowo lekka, więc nie obciąża wypieków i tworzy delikatny, wilgotny miękisz. Jest również pełna roślinnego białka i przeciwutleniaczy, co jest korzystne dla zdrowia serca. Oto kilka sposobów na wykorzystanie mączki słonecznikowej w ketogenicznych wypiekach.

Ponieważ błonnik jest trudny do strawienia, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Badania wykazały, że wyższe spożycie błonnika wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka okrężnicy. Jednak nasiona słonecznika są doskonałym dodatkiem do diety ketogenicznej. Po skiełkowaniu, nasiona słonecznika przechodzą transformację odżywczą i stają się wyższe w biodostępnych składnikach odżywczych i lepiej smakują. Mączka z nasion słonecznika jest doskonałym źródłem omega 3 i jest jednym z niewielu nasion, które spełniają wymagania diety keto.

Pojedyncza porcja mączki z nasion słonecznika zawiera około 175 kalorii. Ponadto nasiona zawierają około 15 gramów tłuszczu, 3,9 gramów węglowodanów netto i pięć gramów białka. Nasiona słonecznika są również wysokie w kwasie linolowym, kwasie tłuszczowym omega-6, który jest związany z zapaleniem. Te składniki odżywcze sprawiają, że nasiona słonecznika są świetną przekąską dla kobiet w ciąży. Są one również korzystne dla kobiet, które próbują schudnąć.

Innym sposobem na wykorzystanie mączki z nasion słonecznika jest zrobienie własnej mąki. Możesz samodzielnie zmielić nasiona, nadając im konsystencję mąki. Doda ona również orzechowy smak do twoich wypieków. Jedna filiżanka mąki z nasion słonecznika zawiera około 209 kalorii, jeden gram tłuszczu i więcej niż trzy gramy błonnika. Możesz kupić tę mąkę online w lepszej cenie.

Sprawdź:  Wypadanie włosów na diecie ketogenicznej - przyczyny i zapobieganie

Mączka z pestek dyni

Pestki dyni są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu i cynku, z których wszystkie są kluczowe dla prawidłowej produkcji hormonów. Dieta keto, która jest bardzo niska w węglowodany i wysoka w tłuszcz, powoduje, że organizm wchodzi w stan ketozy, gdzie zaczyna spalać tłuszcz jako energię. Proces ten znany jest jako produkcja ketonów. Mączka z pestek dyni jest popularnym dodatkiem do diety i ma kilka korzyści.

Ten pokarm low carb zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-6. Podczas gdy spożywanie zbyt dużej ilości tych tłuszczów może wyrzucić z równowagi stosunek omega-3-omega-6, pestki dyni mają niską zawartość obu tych kwasów tłuszczowych. Jest to dobra wiadomość dla tych, którzy próbują schudnąć, poprawić zdrowie jelit i odeprzeć wiele chorób. Pestki dyni są również świetną przekąską lub opcją posiłku dla osób na diecie ketogenicznej.

W pestkach dyni obecne jest dobre źródło żelaza. Ten składnik odżywczy jest niezbędny dla sportowców, ponieważ pomaga utrzymać krew w stanie dotlenienia. Pestki dyni zawierają również znaczną ilość żelaza surowiczego, które działa jako przeciwutleniacz. Podczas gdy żelazo pochodzenia roślinnego nie jest tak biodostępne jak żelazo hemowe, ważne jest, aby pamiętać, że pestki dyni zawierają dużą ilość żelaza w surowicy. Te poziomy składników odżywczych mogą sprawić, że pestki dyni będą najlepszym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej.

To ziarno jest pełne zdrowych tłuszczów i błonnika, który pomaga obniżyć cholesterol. Zawiera również niewielką ilość przeciwutleniaczy i minerałów. Ma niską zawartość węglowodanów i jest odpowiedni dla diety ketogenicznej. Ponadto, pestki dyni są niemal idealną przekąską dla kobiet w ciąży. Są bogate w folian, który jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla kobiety w ciąży, a także zawierają inne niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Dodatkowo mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. Mączka z pestek dyni jest doskonałą przekąską on-the-go.

Podobne tematy

Total
1
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane