Jaki miód stosować na diecie ketogenicznej

Jaki miód stosować na diecie ketogenicznej

Surowy miód jest jednym z najlepszych zamienników cukru na diecie ketogenicznej. Jest to również jeden z najstarszych naturalnych słodzików znanych człowiekowi. Miód jest bardzo słodki i wymaga tylko niewielkiej ilości, aby osłodzić danie. Niezależnie od tego, czy wolisz surowy miód, czy Swerve, jest to zdrowy wybór do słodzenia potraw. Ale zanim zaczniesz go używać na diecie ketogenicznej, przeczytaj nasz przewodnik, jak wybrać odpowiedni rodzaj.

Surowy miód

Może brzmieć sprzecznie z intuicją, aby dodać surowy miód do swojej diety keto, ale istnieje wiele korzyści z używania tego słodzika. Miód jest jedną z najbardziej naturalnie słodkich substancji i jest najstarszym substytutem cukru znanym człowiekowi. Jest zdrowszą alternatywą dla cukrów rafinowanych i może być stosowany w miejsce wszystkich rodzajów cukrów stołowych. Jest również jednym z najmniej kosztownych substytutów cukru na rynku.

Z miodu płynie wiele korzyści, w tym korzyści zdrowotne. W rzeczywistości miód zawiera antyoksydanty fenolowe, witaminy, aminokwasy, a nawet kwasy organiczne. Niestety, miód ma zbyt wiele węglowodanów, aby włączyć go do diety keto. Jedna uncja miodu zawiera 23 gramy cukru. Jeśli jesteś na diecie keto, będziesz chciał zastąpić miód innymi przyjaznymi dla keto słodzikami. Zawartość cukru nie jest deal-breaker, ale nie jest idealny, jeśli liczysz kalorie.

Stevia

Jednym ze słodzików, które wiele osób używa do zastąpienia cukru na diecie ketogenicznej jest stewia, naturalny słodzik wykonany z rośliny Stevia rebaudiana. Stewia jest słodsza od cukru, ale nie podnosi poziomu cukru we krwi. Nie posiada również praktycznie żadnych węglowodanów. Stewia może być stosowana w deserach i napojach, jest łatwo dostępna w sklepach w postaci płynnej lub sproszkowanej.

Kolejnym słodzikiem, który może pomóc w diecie ketogenicznej jest stewia, która jest 300 razy słodsza od cukru. Ważne jest, aby zwracać uwagę na składniki przy wyborze produktu ze stewią, ponieważ wiele substancji słodzących zawiera ciężkie do spożycia węglowodany, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Stewia jest jednak łatwa do znalezienia w formie płynnej i najlepiej stosować ją w połączeniu z innymi przyjaznymi dla keto substancjami słodzącymi.

Sprawdź:  Możliwe przyczyny bólów głowy na diecie ketogenicznej

Używając stewii w miodzie do diety ketogenicznej, upewnij się, że używasz produktów wysokiej jakości. Miód LorAnn ma długi okres przydatności do spożycia, więc możesz cieszyć się jego pysznym smakiem przez długi czas. Pamiętaj, aby wysterylizować słoiki przed użyciem. Przechowuj miód w lodówce, aby zachować jego świeżość. Możesz go zamrozić na okres do 6 miesięcy i przez ten sam czas zachowa swój smak.

Owoc mnicha

Kiedy stosujesz dietę ketogeniczną, możesz się zastanawiać, jakie substancje słodzące są bezpieczne w użyciu. Odpowiedź jest właściwie mieszanką kilku z nich. Ksylitol, na przykład, jest słodszy niż zwykły cukier, ale został powiązany z problemami trawiennymi w dużych dawkach. Owoc mnicha, z drugiej strony, jest 100-250 razy słodszy od cukru i nie zawiera kalorii ani węglowodanów. Jego mogrozydy mogą stymulować insulinę i kontrolować poziom cukru we krwi. Inne substancje słodzące mogą jednak zawierać dodatek cukru i węglowodanów.

Niektórzy ludzie decydują się zastąpić miód allulozą, słodzikiem bez cukru, który zawiera zero węglowodanów. Jednak używanie miodu jako słodzika na diecie ketogenicznej może prowadzić do problemów z utratą wagi. Zamiast tego powinieneś użyć stewii lub owoców mnicha, które są zarówno low-carb, jak i keto-friendly. Ten słodzik jest również naturalnie obecny w niektórych owocach. Możliwe jest wykonanie przepisów keto bez miodu lub cukru, używając zamiast nich tych alternatyw.

Swerve

Kiedy jesteś na diecie ketogenicznej, możesz łatwo zamienić cukier na stewię. Ma ona taką samą słodycz jak zwykły miód bez węglowodanów i kalorii. W rzeczywistości możesz nawet używać jej w wypiekach i przepisach keto. Low-carb alternatywą dla miodu jest sproszkowany owoc mnicha. Słodki smak pochodzi z mogrozydów, unikalnej formy glikozydów, których Twój organizm nie może przetwarzać.

Surowy miód jest wyższy w antyoksydanty i jest lepszy dla Ciebie niż cukier rafinowany. Surowy miód jest słodszy niż zwykły cukier, ale nadal nie jest przyjazny dla keto. Jedna łyżka stołowa surowego miodu zawiera 17 gramów węglowodanów netto, a wszystkie oprócz jednego to cukier. Miód nie zawiera błonnika pokarmowego i tylko 0,1g białka. Stąd też miód Swerve nie jest świetnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej.

Sprawdź:  Czy można przytyć na diecie ketogenicznej?

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane