Jak poradzić sobie z wysokim cholesterolem na diecie ketogenicznej

Jak poradzić sobie z wysokim cholesterolem na diecie ketogenicznej

Zastanawiasz się jak poradzić sobie z wysokim cholesterolem na diecie ketogenicznej? Na szczęście jest na to kilka sposobów. Jednym ze sposobów na obniżenie poziomu LDL i trójglicerydów jest włączenie większej ilości błonnika do swojej diety. Błonnik jest dobrym źródłem błonnika i jest kluczowym składnikiem wielu przepisów diety ketogenicznej. Ten artykuł obejmuje niektóre ze sposobów, aby to zrobić.

Zwiększone ryzyko chorób serca

W badaniu przeprowadzonym przez American Journal of Clinical Nutrition stwierdzono zwiększone ryzyko chorób serca związane z dietą ketogeniczną. Naukowcy przeanalizowali dane od 15 482 osób ze stabilną chorobą serca i zapytali o ich diety. Dieta śródziemnomorska była związana z niższym ryzykiem chorób serca, w porównaniu z dietą zachodnią, która zawiera rafinowane ziarna, cukry i smażone potrawy. W badaniu sprawdzono również źródła węglowodanów zabronione na diecie ketogenicznej, w tym owoce, warzywa i pełne ziarna.

Skład diety może być również czynnikiem determinującym ryzyko sercowo-naczyniowe. Diety wysokowęglowodanowe mają tendencję do zwiększania liczby małych cząsteczek LDL we krwi, które są szkodliwe dla zdrowia serca. Dieta ketogeniczna zmniejsza te małe cząsteczki LDL, utrzymując jednocześnie fizjologicznie zdrowy poziom ketonów we krwi. Dodatkowo, niektórzy ludzie mogą doświadczyć niewielkiego wzrostu cholesterolu LDL, który od dawna jest szkalowany w środowisku medycznym.

Zwiększony poziom trójglicerydów

Istnieją pewne zagrożenia związane ze zwiększeniem poziomu trójglicerydów na diecie ketozowej. Jednak ograniczenie węglowodanów może obniżyć poziom tych lipidów, które są związane z zespołem metabolicznym, ekstremalną wersją cukrzycy typu 2. Nadmierne spożycie węglowodanów, zwłaszcza cukru, podnosi poziom trójglicerydów i cukru we krwi. Podniesienie poziomu trójglicerydów może zwiększyć ryzyko chorób serca.

Sprawdź:  Zalety i wady żywienia na diecie ketogenicznej

Chociaż udowodniono, że tłuszcz w diecie obniża poziom trójglicerydów, należy pamiętać, że tłuszcz ma taką samą wartość energetyczną jak węglowodany. Badania wykazały, że osoby stosujące dietę ketogeniczną low-carb mają niższe poziomy trójglicerydów niż osoby stosujące dietę high-carb. Podczas gdy obniżenie spożycia węglowodanów może obniżyć poziom trójglicerydów, może nie być tak skuteczne jak ograniczenie węglowodanów.

Zwiększony poziom LDL

Podczas gdy diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe wykazały pewne pozytywne wyniki w obniżaniu dyslipidemii, zwiększony poziom LDL jest niepożądanym efektem ubocznym. Podczas gdy poziom cholesterolu całkowitego pozostaje zbliżony do poziomu wyjściowego, pojawiają się doniesienia o podwyższeniu poziomu LDL-C. W niektórych przypadkach może to być spowodowane zwiększeniem wielkości cząsteczek LDL, co może chronić przed powikłaniami sercowo-naczyniowymi. Ponadto pacjenci, u których występuje wysokie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, powinni rozważyć ścisłe monitorowanie poziomu lipidów podczas stosowania diety ketogenicznej.

Standardowy poziom cholesterolu LDL jest nadal kontrowersyjny, ze sprzecznymi dowodami. Oprócz poziomu cholesterolu LDL ważna jest znajomość całkowitego spożycia tłuszczu w diecie. Ogólnie rzecz biorąc, spożywanie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych, zwiększenie ilości tłuszczów wielonienasyconych i zmniejszenie spożycia tłuszczów jednonienasyconych może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego. Oprócz owoców i warzyw, wykazano, że kakao i ciemna czekolada obniżają poziom cholesterolu LDL, a także chronią go przed utlenianiem. Upewnij się, że wybierasz ciemną czekoladę o zawartości co najmniej 85% kakao.

Pokarmy bogate w błonnik

Wśród najważniejszych korzyści zdrowotnych błonnika jest jego rola w regulacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Błonnik jest również niezbędny dla układu odpornościowego i utrzymuje regularność. Mikroby jelitowe wolą błonnik od innych pokarmów, więc pomaga on utrzymać regularne wypróżnienia. Jednak nie wszystkie wiadomości są dobre. Spożywanie produktów bogatych w błonnik może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, który jest chorobą coraz częściej występującą wśród młodych osób.

Sprawdź:  Z czego zrobić deser na diecie ketogenicznej

Mimo że są korzystne dla organizmu, korzyści z pokarmów bogatych w błonnik dla wysokiego cholesterolu na diecie niskowęglowodanowej mogą nie być natychmiastowe. Badania wskazują, że pokarmy te stanowią istotny element diety ketogenicznej. Pokarmy bogate w błonnik są ważne w kontrolowaniu cholesterolu i trójglicerydów. Pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc Ci czuć się pełnym i zmniejszyć ryzyko ataku serca.

Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna zwiększa poziom HDL

Wykazano, że niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna zwiększa poziom HDL u osób z wysokim cholesterolem. Diety wysokotłuszczowe nie zwiększają poziomu HDL, natomiast dieta ketogeniczna o niskiej zawartości węglowodanów tak. Większość badań nad ograniczeniem węglowodanów w diecie skupiła się na otyłych mężczyznach rasy kaukaskiej, a badanie z 2006 roku spojrzało na zróżnicowane populacje. Wyniki były obiecujące dla diety ketogenicznej low-carb.

HDL to forma dobrego cholesterolu produkowana przez wątrobę i jelita. Zawiera więcej białka niż tłuszczu, przez co jest gęstszy niż inne formy cholesterolu. Cholesterol z lipoprotein o wysokiej gęstości, znany również jako HDL, sprowadza cholesterol z powrotem do wątroby, gdzie zostanie poddany recyklingowi i unieszkodliwieniu. Jest on również związany z właściwościami przeciwzapalnymi, reguluje układ odpornościowy i chroni przed niektórymi rodzajami raka.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane