Co może zawierać zupa dla osoby na diecie ketogenicznej?

Co może zawierać zupa dla osoby na diecie ketogenicznej?

Jeśli zastanawiasz się jakie pokarmy można jeść będąc na diecie ketogenicznej, pomyśl jeszcze raz. Oto kilka sugestii: Warzywa nieskrobiowe, Zdrowy tłuszcz, Zupy na bazie kremu oraz Szparagi. Zupa jest jednym z najprostszych i najbardziej przystępnych sposobów na uzyskanie dziennej dawki składników odżywczych i błonnika. Ponadto, zupy o niskiej zawartości węglowodanów lub ketogeniczne są dobrym wyborem dla większości ludzi.

Warzywa nieskrobiowe

Aby uzyskać zupę o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu, rozważ zastąpienie jej bulionem warzywnym. Ten rosół jest zrobiony z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, więc ma niewiele kalorii i utrzymuje Cię w pełni aż do następnego posiłku. Chociaż ta zupa niekoniecznie jest niskokaloryczna lub ketogeniczna, to nadal jest zdrowszą opcją niż podjadanie pakowanych produktów i chwytanie torebki chipsów.

Zupy są przygotowywane z różnych warzyw, a bulion powinien mieć wysoką zawartość białka i dobrych tłuszczów. Zupa powinna być również bogata w błonnik, witaminy i minerały. Osoby na diecie ketogenicznej powinny wybierać buliony o zawartości 20 gramów węglowodanów netto lub mniej. Inne opcje obejmują zupy, które mają do 100 gramów węglowodanów netto. Celem jest spożywanie bulionów o niskiej zawartości węglowodanów, a nie wysokiej zawartości węglowodanów, ponieważ dostarczają one niezbędnych składników odżywczych dla organizmu.

Szparagi, rzodkiewka, kapusta i ogórek to dobre alternatywy dla makaronu w diecie low-carb. Warzywa te są niskokaloryczne i zawierają dużo antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto, możesz połączyć je z warzywami low-carb, aby stworzyć pyszną zupę. Grzyby, z drugiej strony, są dobrym źródłem potasu i zawierają tylko 3,26 gramów węglowodanów na 100 gramów. Grzyby mają również wysoką zawartość witaminy K, co czyni je świetnym dodatkiem do sałatek.

Sprawdź:  Zalety i założenia diety ketogenicznej

Zdrowy tłuszcz

Jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie zdrowego tłuszczu w zupie dla osoby na ponownym rozpoczęciu diety ketogenicznej jest dodanie odrobiny do zupy przed podaniem. Użyj ciężkiej śmietany zamiast wody lub zastąp śmietanę kokosową, jeśli nie masz nabiału. Dodanie octu może pomóc zmniejszyć ostrość w zupach warzywnych, a dodatkowy pomidor w kostce może zrównoważyć sól bez gotowania.

Innym sposobem na upewnienie się, że twoja zupa jest przyjazna keto jest uważne czytanie etykiet. Niektóre firmy oznaczają swoje zupy jako zdrowe, ale nie mówią ci, ile węglowodanów jest w każdej porcji. Chcesz szukać węglowodanów netto, a nie węglowodanów na porcję. Net carbs są całkowitymi węglowodanami minus włókna. Ponieważ włókna nie mogą być strawione przez organizm, nie liczą się do całkowitej ilości węglowodanów w zupie.

Zupy na bazie kremu

Jednym z najbardziej pocieszających pokarmów dla osoby na ketogenicznym stylu życia jest kremowa zupa grzybowa. Ta zupa low-carb wykorzystuje serek kremowy jako zagęszczacz. Zawiera małą ilość węglowodanów, ale jest bogata i pyszna. Ten przepis może być wykonany z wyprzedzeniem i zamrożony do późniejszego wykorzystania. Pamiętaj, aby przeczytać etykietę żywieniową, aby określić, czy dobrze jest jeść zupy na bazie śmietany na diecie ketogenicznej.

Istnieje wiele opcji dla zup na bazie śmietany dla osoby na diecie keto. Niektóre są bogate w tłuszcz i smak, a niektóre są niskie w węglowodany lub cukier. Wiele przepisów na zupy keto zawiera boczek i mleko kokosowe, które są składnikami low-carb, które zadowolą twoje kubki smakowe podczas utrzymywania celów ketozy. Oprócz utrzymywania cię zadowolonym przez długi czas, ketogeniczne zupy pomogą ci schudnąć i poprawić swój skład ciała. Zupa szparagowa

Zupa szparagowa jest pysznym daniem, które można łatwo przygotować na potrzeby diety ketogenicznej. Ma kremową konsystencję i mocny czosnkowy smak, który rozgrzeje Twoje kości i wypełni Twój brzuch. Zawiera również dobry tłuszcz i białko, więc utrzymuje uczucie sytości dłużej. Zaleca się podawanie zupy szparagowej podczas obiadu. Aby przygotować zupę, rozgrzej masło na średniej patelni i smaż posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodaj szparagi i gotuj do miękkości.

Aby uzyskać wersję low-carb zupy szparagowej, możesz użyć mrożonych szparagów. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musisz ich najpierw siekać. Wystarczy wsypać warzywa do garnka i dodać bulion kostny oraz śmietankę kokosową. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu, przełóż zupę do blendera i dopraw do smaku. Aby zupa była bardziej mięsna, dodaj mieloną wołowinę lub rozdrobnionego kurczaka.

Sprawdź:  Jak rozpocząć ustalanie diety ketogenicznej u osoby dorosłej

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane